Viktiga nyheter om digitala driften i Kugshamn

Hej och glad sommar alla!
Lite förändringar på de digitala moderna har det blivit i Kungshamn. Vi har provat som jag har skrivit förut att både köra D-Star och DMR på samma repeater och det har fungerat bra tekniskt men inte praktiskt.
Därför drar vi igång en ny repeater på 70cm för enbart D-Star och på 2m blir det DMR. Anledningen att det inte blir tvärtom är att jag inte har någon repeaterstation att bygga om för DMR på 70cm och sen är de flesta Icom D-Star stationer dualbandare men det är det inte på DMR som folk har skaffat i området.

Frekvensen på 70cm D-Star blir RU-382 (RU7) 434.775 shift -2.000 MHz.
I radion skall det stå:
RPT1 SK6IF B
RPT2 SK6IF G
DMR på 2m RV-46 145.575 shift -0.600 är det CC 6 som gäller både TS1 och TS2.
2m repeatern kommer gå i båda moderna ett tag fram över tills folk har programmerat om sina stationer. På SSA hemsida står de nya uppgifterna http://www.ssa.se/repeatrar-fyrar/
73 de SM6UDU/Marcus

Testat på testen.

Flera tester gjordes under tisdagens NAC144. De stackade 9orna gjorde nog gott. Många stationer blev det i loggen. Nya rotorn gick också som en dröm. Riktigt bra var den faktiskt. Sen testade vi UZ som co-operator, och det funkade förträffligt. Här ses han med en Testmacka Original, med nybakad juliskinka som pålägg. Det var bara fel att det inte fanns fler mackor.
Kul kväll på klubben…….

Ny repeaterstation på RU8

På dx-radio fanns en lika dan trx som sändarenheten på RU8, som olyckligtvis somnade in på crusingdagen. Efter ett par telefonsamtal med beslut samt mailkonversation med säljaren var affären i lås och radion kom på tisdagen. Systemet går i provdrift från klubben tills vidare, därav de kanske svaga signalerna nere i stan. Vi har också talat om att bygga in nätdel och radio i ett datachassi med extra kylning inför de varma dagarna uppe under taket där riggen står. Mer info kommer….

Bra jobbat och mer som väntar


Ja, mastarbetet löpte effektivt och det berodde på god planering och att duktiga medlemmar ställde upp. Här ser vi några av klubbens klippor SM6UZ, SM6OPW och SM6AZZ

 

Marcus UDU justerar skyltningen allt efter nya order från Cruising ledningen

Cruisingen genomfördes med åtta medlemmar samt Edo. Tack för det! Vårt repeater radiosystem kräver insatser. Mer om detta på vår Facebookgrupp och här på chatten

73 Hans-Christian SM6ZEM

Västra Masten

Åhhhså vackert!
Fredag em, AZZ, UZ och OPW demonterar vajerantennen, klipper loss kablaget och inväntar kranbilen som skall fälla masten. AZZ fixar kontakterna till nya rotorn. Kranbilen kommer och masten blir liggande som den ska. 6-meters antennen demonteras och ställs i hallen. Klart för idag.

Lördag morgon. Fint väder, dock lite blåsigt. Montering av ytterligare en 9-elementare samt stackningskablage. De är en del mickel med det här. Omdragning av kablaget från antennerna och nedöver. Rotorplattan demonterad och omborrad för att passa vår nya Yaesu-1000 rotor. OPW, AZZ och UZ får förstärkning av ZEM och RSE. Efter sex timmars arbete är kranbilen på plats och vi får rest masten igen. Dock har vi inte satt fast kabeln permanent än. Vi pratar också om att montera  ett par sloop-antenner i befintlig kabel, såsom TFA gjorde en gång i tiden. Dessa trådar är sen en tid tillbaka borta.

Tyvärr hinner vi inte att få kablaget på plats för 70-testen, så den testen får vi hoppa över. En trevlig dag igen bland radiogubbarna, tyvärr saknade vi några, men de kommer nog när östra masten skall upp.

OPW

Stjärnklart!

Lasse SM6EOM ställer upp teleskopet för oss på onsdag kväll. Vi träffas på Bohus-Malmön 15 mars kl. 18 för en utblick i rymden. Anmälan om deltagande till ZEM snarast och senast kl. 18 tisdag 14 mars. Anmäl samtidigt om du har önskemål att åka med i min bil. Det blir något att tugga på också. Observationerna sker utomhus, så anpassa klädseln. Vid prognosförändring till mulet väder ställer vi in och du får besked över SMS. Välkomna till en fascinerande afton på ön!
73, Hans-Christian – SM6ZEM

OPW UPPDATERAR KLUBBENS 897:A

Klubbens uppdatering av klubbstationen med den nyinköpta rotorn och besluten på stackade 9-elementare för två meter samt en ny mast för kortvåg/50 MHz slår OPW ett slag för själva radion. 
Vi har ju tidigare satt in ett cw-filter som gör gott på cw-delen. Denna gången är det SSB-delen som kommer att få ett filter. Ett Yaesu YF122S. Filtret har fått fina recensioner på nätet och stämmer detta kommer vi säkert att köra en station till på testerna 🙂
OPW bekostar filtret så det inte belastar klubben. Räknar med att montera filtret på tisdag då det är 70-test. Hoppas vi hörs!
-OPW

5-bandsantenn

Planerna för en fembandare kom efter jag hade provat en dipol för 20 meter. Ja skall sanningen fram hade HYG några år tidigare yxat till en 6/10/2 meters multidipol som funkade fint. En antenn för 20 meter var det jag hade plats med som längst i trädgården, ja dvs om man passerar grannens gård oxo….

Min granne ännu lite längre bort hade sagt ok om att fästa en tamp i hans staket. På nätet hittade jag en excellent ritning över en antenn som skulle funka på 80/40/20/25/10. Mja, fram med miniräknare och kalkylera om till 20/17/15/10/6. Fortfarande fem band, men skulle det funka. 80/40 var ju borta?

Bygget av antennen började på en bilverkstad nära dig… Med en skärbräda från IKEA, ett VP-rör från biltema samt en FK1,5 från nån elfirma, troligen Rylanders. VP-röret kapades i lämpliga längder och borrades med antalet hål för att trä kabeln igenom. FK:n klipps i lämpliga längder, dvs f/300000*0,98+5cm. 5cm för avslutningsknut. Låser kabeln med en stripe diagonalt framför och bakom in/utgångshålet i vp-röret som låser kabeln riktigt bra


Att bygga antenn tar längre tid än man kan tro. Detta tog två kvällar, Men nu skall antennen provas. -Inomhus. Ja va tusan de är ju kallt ute! Antennen spändes upp i klubblokalen och swr-metern fick jobba. Döm om vår förvåning att det var ytters små justeringar som ställde till riktigt stora förändringar. Och inte på just ett band utan flera. Detta har jag allt blivit varnad för, så det visste vi om. Den stora frågan var mer, vad händer med antennen när den kommer ut.

Är bild. Resonanspunkterna

Här ligger vi inte riktigt i resonans, men här vill vi köra…

 

 

 

 

 

 

Och det vet vi nu. Inte så mycket faktiskt. Något eller några band hade resonansfrekvensen flyttat sig. Annars var den bra. Vi justerade något, men då försvann ett band helt. Vi fick resonera lite som ”rör inte i det som fungerar”. Nu har vi justerat, spänt upp, låst trådar och matat in feedern, så nu är det bara att köra.
Vi använde oss vid monteringen och slutjusteringen av klubbens nya instrument. Detta var lättanvänt och överskådligt. här såg man snabbt alla band och hur antennen låg till. I mitt fall ligger inte alla band som dom ska, men jag är nöjd ändå. Och lite som det är på Oscarsgalan, vill jag tacka UZ för bygge, hjälp och trevligt sällskap och BYB för glada hejarop, knytning av knopar och annan nyttig hjälp samt ZEM som kom med instrumentet och snabbutbildningen!
73 de OPW

EN VECKA SENARE

sitter man med ett spanskt diplom, hopkört på 20/17 meter. Nu var det bara 5 av nio stationer som skulle köras för att få silverdiplomet, men det gjordes. Vidare hördes Gibraltar, Sydafrika, Canada Nigeria mfl på samma band. Men man undrar hur den går på 15/10/6 meter. Tror inte det är något vidare condx där just nu.
Snart blir det en ny antenn, med de fina instrumentet så…..