Update östra masten

Efter flera dagars slit av Bengt Hugo/UZ har antennerna kommit på plats i masten, dock låg masten lite lågt så våra vänner på MC klubben Hungry Bikers fick komma och hjälpa till att lyfta upp masten så vi kunna palla under den. Kortvågsantennen är så pass lång när den ligger ner så vi fick använda trappstege för att kunna få fast det översta elementet i antennen och nu är äntligen det hela på plats.

I masten sitter en blindkäpp för VHF och UHF, under denna sitter 6-meters rikten en och underst sitter NXPs 3 elements antenn för 10, 15 och 20 meter. Det hela vrids runt av en  emotator-rotor som TFA vänligen ställt på klubben. Alla kablar går ner till en kopplingsbox där vi skarvar kablarna och kan koppla loss för ev nedtagning an masten.

Nästa projekt är att montera en vajer samt de fyra kablar som skall gå från schacket till masten ut efter husets baksida. Bengt Hugo och och Mårten/BYB har envist rullat ut mängder av RG 217 på gården och konstaterat att dessa var lite korta det fanns dock en rulle med RG217 som var 55 meter lång och kommer väl till pass. Förmodligen får vi använda de andra kortare RG 217 att skarva med någon RG 213 eller 214. Projektet fortgår.

        

Östra masten

Med krafttag av UZ och BYB kom den östra masten äntligen ner igen. Vi hade hjälp av en kranbil, vilket gjorde jobbet betydligt lättare än att försöka lägga den med de gångjärn som finns. Nu ska kortvågsriktantennen samt 6-metersantennen på plats och kablar dras ner till skarvlådan.Vidare ska det göras en vajerövergång från masten till huset, där kablaget ska hänga och vidare bort ute efter huset och in i schacket.

Vårens sista träff

Ja då var ju amatörernas sista vårträff över, dock inte så väl besökt, endast Roger, BYB  närvarande då RSE gjorde sig besväret att grilla hamburgare.Kanske är det för långt in på sommaren att ha avslutningen så sent som den 19 juni. Själv kunde jag inte medverka eftersom jag precis hade genomgått en knäoperation och var inte speciellt lusten på varelse hamburgare, resor eller något runt i kring det. Vi kommer att komma med nya tider inför hösten och där kommer det också bli utbildningar i våran frivilliga resursgrupp-samband ihop med Lysekils kommun och MittBohusläns räddningsförbund. Vi kommer också till att försöka att få några temakvällar. Kanske någon har någon idé på att bygga något? Vi har också två master som måste färdigställas, den östra masten med sex meter och HF-riktantenn samt framdragning av kablage och den västra masten som ska ner och förses med förstärkare för 2 meter och 70 cm. Så visst har vi att göra om vi bara vill. Samtliga medlemmar och andra som tittar på sajten, ha en riktigt skön sommar och så återkommer vi med nya goda tag till hösten. Justerade 73 de OPW

Sommar i antågande

Tredje juni träffade vi RTJ och Joakim på brandstationen i Lysekil. Glädjande var vi riktigt många som hörsammade fikaträffen/utb.omg1. Att bli tio sambandsoperatörer verkar inte bli något problem.
Nu på torsdag den 13 juni har vi utb omg 2, kl 17,30. Brandstationen Lysekil. Sista omg är inte fn bestämt.

Vår avslutning på SK6IF kommer att vara den 19 juni. Eftersom jag troligen inte kommer att närvara vet jag inte var vi kommer att hålla vårt halvårsmöte, men detta meddelas senare av RSE.
Gemensam QSL-kortssändning till Sollentuna och Karlsborg har nu gått iväg. Nu skickar vi till hösten eller årsskiftet igen, beroende på mängden QSL.
Tills vi hörs nästa gång, 73.

//OPW

Välbesökt fikaträff och brandstation!

Grillkvällen var lyckad. RSE grillade korv och OPW brassade pommes i den nya fritösen. Glada hejarop hördes att det var en gourmetisk sensation för att vara på M8. Roger var också gäst ikväll. Dock borde vi göra något för att få upp honom på andra våningen, då han och rullstol är tungt. Denna gången var det tur att mc-klubben var närvarande.

Kommande träff 3/6, på brandstationen i Lysekil. Där hoppas vi att det kommer medlemmar som inte skall bli sambandsoperatörer för att se vad det är som vi sysslar med. Kaffe och macka under kvällen.
Alla hälsas välkomna!

//opw

Kallelse till nödsambandsoperatörsutbildning

Kallelse till första utbildningskvällen för nödsambandsoperatörer på Mitt Bohusläns Räddningsförbund.
Plats: Brandstationen Lysekil
Tid, 1:a omg: 3 Juni kl 17,30-20
Tid, 2:a omg: 13 Juni kl 17,30-20
Tid, 3:dje omg med praktik: EJ FASTSTÄLLD
Sista tillfället med mer praktisk karaktär beslutar vi tillsammans vid första tillfället.

Vi hoppas på god uppslutning och jag vill ha svar tillbaka via min mail senast 29/5, detta för beställning av de eftertraktansvärda smörgåsarna <bernt.eriksson@mittbohuslan.se>

 

Samtliga tillfällen på brandstationen Lysekil.

TX QSL-Kort senast 3 juni

QSl-kort skickas som en service för våra medlemmar två gånger om året, eller fler gånger om så behövs.

Till den näst sista träffen på M8 den 3 juni kommer vi att samla in QSL-kort, som gemensamt skickas till SSA. Som vanligt sorteras korten i kartoteket i klubblokalen.
QSL-märken finns att köpa i lokalen för 30 kronor.
Nästra träff; 8 maj!

Gammal ordförande

Sista fikaträffen i april, dvs den 24 träffades följande klubbmedlemmar på m8, OPW, UZ, BYB, AHL, RCE, ZEM, Claes, Jan samt en gäst.. Det hade framkommit att vår ordförande fyllde 50 år dagen innan vår träff och därför uppmärksammades med blommor på fikakvällen. Efter sedvanligt hurrande och sjungande åt vi ju givetvis också korv.

Förutom många glada skratt körde vi lite grann radio och pratade lite strunt. Vi pratade även nödsamband och avslutade kvällen med att styrelsen hade ett styrelsemöte. Protokoll kommer att finnas under ordinarie protokollsida på hemsidan.

På vårat kalenderblad, under fliken kalender, har de trillat bort en fikaträff den 22 maj. Dock står den med som en widget till vänster på hemsidans förstasida, så var observant på att det är fikaträff den 22 maj.

OPW

Batterilära och Samband

Så hääär stor var den!

Vi har varit besökta av SM6YFP/Stig, som ingående berättade om blybatterier och dess överlevnad. Om hur man hanterar dem och lagrar dem. Detta var ett mycket intressant möte om batterier och vi tackar givetvis YFP så mycket för den goda insatsen att komma att hålla detta föredrag.

Strax därefter på nästa träff som inte var på M8 utan i Lysekils brandstation, där SA6RTJ höll anförande om hur vår förening skulle kunna hjälpa räddningstjänsten med diverse sambandsuppgifter, där vi skulle kunna vara en viktig kugge i hjulet när det händer någon större olycka. Många gånger var branden vid Bratteröd i Uddevalla sommaren 2018 på tapeten. Information hölls också om RAKEL och det gamla 70MHz-bandet, där faktiskt MittBohuslän har möjligheterna att vara qrv när det andra systemet fallerar. Bernt bjöd på god smörgås och kaffe och en hel del goda skämt. Kvällen var lyckad och samtliga som var här för att lyssna skrev upp sig som intresserade för denna tjänst.