Julavslutning

JULSMÖRGÅS 2022!PÅ GRUND AV RÅDANDE SITUATION HOS KOCKEN, KOMMER VI I ÅR INTE ATT HA EN JULTALLRIK UTAN EN JULMACKA. VÖRTBRÖD, VANLIGT BRÖD SKINKA, OST, LEVERPASTEJ och KORV LÄR VÄL BLI PÅLÄGGET. DRICKA, KAFFE OCH GLÖGG VILL OCKSÅ SERVERAS. FÖR DEN SOM VILL KOMMA OCH GÖRA SIN EGEN/NA SMÖRGÅS/AR DEN 19 DECEMBER PÅ VÅR JULAVSLUTNING, OMBEDES MESSA OPW PÅ NÅGOT SÄTT INNAN DEN 15 DECEMBER OM DELTAGANDE. Kostnad, just bara 50 kr.

Välkomna !

Lyckad träff

Peter LNJ var på plats och visade LoRa radio. Lite fler var på plats och avnjöt körv och info. OPW, BYB, RSE, UZ, AZZ, ATX och Pontus Olausson, en nyfiken kanske blivande kompis.
Peter har skrivit lite om systemet och det kommer här nedan.LoRa, vad är det?
LoRa står för Long Range, Low Power och använder en modulationsom påminner om AFSK, men är uppbygg lite annorlunda, samt använder en bandbredd på 125 Khz.
LoRa använder hela 125 utrymmet för sin kommunikation som lämpar sig mest för textmeddelanden typ SMS. Men det finns även TV moduler som använder LoRa. Dock blir det stillbilder i serie med låg upplösning.
Fördelen med LoRa jämfört med vanlig FM är att LoRa får betydligt längre och säkrare räckvidd med mindre effekt och många LoRa moduler ligger inom de fria ISM banden där det inte krävs någon licens.
LoRa på 869 Mhz lämpar sig utmärkt att bygga upp ett sk. mesh-nätverk. Alla modulerna inom samma nätverk pratar med varandra och finner själv den bästa och stabilaste kommunikationsvägen. Faller en modul bort, justerar nätverket själv detta bortfall och routervägarna görs om. Max 100 enheter i samma nätverk just nu.
Användningsområdet är stort. Man kan ansluta sin smarttelefon till en modul via WiFi och skriva textmeddelanden som når ut till alla i nätverket eller enbart till en enskild modul. Perfekt vid nödradiosamband då näten ligger nere. För att säkra sambandet i kuperad terräng bör man hitta en hög punkt och placera en modul där som då fungerar som en repeater. Dessa passar sig utmärkt att drivas av en liten solcell då de drar väldigt lite ström. Då laddas det inbyggda batteriet som klarar flera dagar utan laddning.
Om man ansluter en extern givare till modulen, typ brandvarnare, magnetkontakt el dyl, kan ett förprogrammerat meddelande sändas ut. Antingen till hela nätverket eller via MTTQ som använder nätet för att nå din mobiltelefon.
Moduler som använder 70 Cm går det utmärkt att programmera både APRS tracker som man har i sin bil eller som en Igate, som tar emot trackersignalen och levererar denna till nätet och www.aprs.fi. I trackern kan man programmera in valfri symbol som passar för ens syfte.
LoRa har funnits under ett antal år men som kommersiell lösning. Nu växer populariteten och många skriver öppen källkod, som öppnar upp användningsområdet mycket mer.
Ni som vill sätta er in mer i ämnet kan googla på LoRa Mesh & LoRa APRS på youtube, där det finns en uppsjö av information och hur man programmerar dessa.
SM6LNJ Peter

Välkommen till oss i december. Snart kommer julkorten….

Nya apparater

Till vår samling av radioapparater har det kommit tre nya. Min förre arbetskollega Kjell på Schenker var och hälsade på mig och hade ett trevligt paket med sig.
Här fanns det två lite lustiga handapparater av märket GREAT. Formade som en telefonlur. Tre kanaler tre watt AM. Vidare an mobil Kraco 4024 AM7FM. Vet inte om de fungerar, men det får vi testa. Även en SWR-meter låg med. 🙂

AVSLUTNINGSGRILLMÖTE

Måndag 20 juni toppas våren med ett mindre infomöte med tillbehör.
Som vanligt träffas vi på M8 kl 18. Hoppas på att det ansluter många denna gång.
Vårens träffar har ju varit sådär kan tyckas. Grill och pommes hoppas vi kan vara nåt som kan smaka denna gång!
73 es cuagn! OPW

Slim Jim Projektet

Som tidigare har kallats till, att vara med och bygga en slim Jimantenn, eller bara vara med som god påhejare, började igår antennbygget med hugade RSE, OPW, BYB, USS och Claes. Som god påhejare assisterade AZZ oss.
En mycket oförberedd skara radioamatörer samlades runt bordet och hade olika idéer och tankar om hur antennen skulle byggas.
Efter vi hade beslutat oss för att antennen skulle byggas ”så”, började vi att göra en antenn.

Efter mätningar när antennen var klar, kom vi fram till att den passade Claes perfekt. Tvåmetersantennen blev nämligen perfekt på 156 MHz. Nya tag tas nästa gång för att ha en ritning och göra en antenn för 145,1 Mhz. Men snacka om hur kul vi hade. Tur man inte missade detta. Vi kallar vid nästa byggkväll, om någon vill vara med och se på eländet.
//OPW

Göteborgs R2:a nu med SVX-link

Nu är repeatern i Göteborg igång med SvxLink. Den 17 feb 2022 är repeatern utbytt och styrs av en RaspberryPi kopplad till internet. Kolla Portalen så ser du vem som är aktiv runt om i Sverige.
https://svxportal.sm2ampr.net/

GSAs repeater nås på DTMF 91240602. Här kan man lyssna på söndagsbullen kl 20,00 om man kopplar upp sig. Morgonbullen kommer troligen att läggas ned eftersom man kan återsända SK7SSAs bulle kl. 09,00.

Läs mer om GSAs repeatrar på deras hemsida.

MATNING

Måndag kväll. M8. UZ, OPW, BYB och en elektriker.
Matningen från centralen till schacket var färdigdraget av UZ och RSE. Nu var turen kommen till inkopplingen. Matningen går upp under fönstret där det sitter två 10A säkringar i en låda. Där jämte sitter två tvåpoliga brytare. Uttagen är monterade bakom radioborden.
I centralen sitter det monterat två 16A säkringar.

Vid nästa arbetskväll kommer det hela att kopplas upp i de nya uttagen. Kan det bli en brytare för HF-bordet och en för V/UHF?
Ja det återstår att se. Det fina är att detta närmar sig sitt slut och ytterligare en förbättring är gjord.

//OPW