Lyckad träff

Peter LNJ var på plats och visade LoRa radio. Lite fler var på plats och avnjöt körv och info. OPW, BYB, RSE, UZ, AZZ, ATX och Pontus Olausson, en nyfiken kanske blivande kompis.
Peter har skrivit lite om systemet och det kommer här nedan.LoRa, vad är det?
LoRa står för Long Range, Low Power och använder en modulationsom påminner om AFSK, men är uppbygg lite annorlunda, samt använder en bandbredd på 125 Khz.
LoRa använder hela 125 utrymmet för sin kommunikation som lämpar sig mest för textmeddelanden typ SMS. Men det finns även TV moduler som använder LoRa. Dock blir det stillbilder i serie med låg upplösning.
Fördelen med LoRa jämfört med vanlig FM är att LoRa får betydligt längre och säkrare räckvidd med mindre effekt och många LoRa moduler ligger inom de fria ISM banden där det inte krävs någon licens.
LoRa på 869 Mhz lämpar sig utmärkt att bygga upp ett sk. mesh-nätverk. Alla modulerna inom samma nätverk pratar med varandra och finner själv den bästa och stabilaste kommunikationsvägen. Faller en modul bort, justerar nätverket själv detta bortfall och routervägarna görs om. Max 100 enheter i samma nätverk just nu.
Användningsområdet är stort. Man kan ansluta sin smarttelefon till en modul via WiFi och skriva textmeddelanden som når ut till alla i nätverket eller enbart till en enskild modul. Perfekt vid nödradiosamband då näten ligger nere. För att säkra sambandet i kuperad terräng bör man hitta en hög punkt och placera en modul där som då fungerar som en repeater. Dessa passar sig utmärkt att drivas av en liten solcell då de drar väldigt lite ström. Då laddas det inbyggda batteriet som klarar flera dagar utan laddning.
Om man ansluter en extern givare till modulen, typ brandvarnare, magnetkontakt el dyl, kan ett förprogrammerat meddelande sändas ut. Antingen till hela nätverket eller via MTTQ som använder nätet för att nå din mobiltelefon.
Moduler som använder 70 Cm går det utmärkt att programmera både APRS tracker som man har i sin bil eller som en Igate, som tar emot trackersignalen och levererar denna till nätet och www.aprs.fi. I trackern kan man programmera in valfri symbol som passar för ens syfte.
LoRa har funnits under ett antal år men som kommersiell lösning. Nu växer populariteten och många skriver öppen källkod, som öppnar upp användningsområdet mycket mer.
Ni som vill sätta er in mer i ämnet kan googla på LoRa Mesh & LoRa APRS på youtube, där det finns en uppsjö av information och hur man programmerar dessa.
SM6LNJ Peter

Välkommen till oss i december. Snart kommer julkorten….