REPEATERINFO:


ATX bagagesambandscentral

SK6IF Field Day 2023

Lördag morgon, det är 19 augusti. Det är ingen sol ute, molnen ligger över Lysekil men det är varmt och gott. Vi börjar i affären för att kunna få någon frukost och lunch på stället. Tanken var ju att denna dag skulle bedrivas ifrån lotsutkiken mitt i Lysekil. Vid ett sent beslut bestämde vi att istället vara på klubblokalen där alla grejer finns och är uppkopplade då man slipper böket med att bära upp och ner, transportera iväg stegar, kablar, radio, nätaggregat, tält mm. för en dags radiokörande.

Det visar sig dock att flottans män, som äger lotsutkiken, inte hade kollat med Färgbolaget, som håller i bokningarna, utan helt sonika arrangerat en egen aktivitetsdag i lotsutkiken. Klockan 16 skulle de också bjuda in folk som hade varit med på tändkulemotors dag som en trevlig avslutning med grillad korv kaffe dricka etc. Så det fanns ju faktiskt en mening att vi ställde in uteaktiviteten i lotsutkiken.

Sambandcentralens antenner. Varenda trafikpolis blir avundsjuk.

Opw var på plats strax före åtta och iordningställde lokalen. Runt nio kom övriga intresserade. Under dagen kördes en hel del QSO  på både SSB,  FM och FT8. Vi körde stort sett faktiskt hela världen och till min förvåning var det fina konds på 21 MHz också. USA, Kanada, Belgien, Saudi Arabien och Bagdad Irak var några från 15 meter. Dock var 80 meter tyst. Något bättre på 40. Stundtals var det igång fem riggar i lokalen! Y990, i7300, Y7800, Y991 och Radiodiddity på DMR.

Även ute på gården var det full aktivitet, där ATX körde radio från bilen ifrån sitt nybyggda racksskåp i bagaget. Påpassligt hade Kenny också en hopfällbar stol med dynor så att han på ett bekvämt sätt kunde köra alla DX sittande bakom bagagen.
SA6AHL, Göran, monterade sin vertikala antennmast ut efter bilsidan och byggde sig en dipolantenn. För att få upp masten backades bilen upp en mindre bit utav plywood med bakhjulet och i plywooden fanns det ett hål där masten precis gick ner. På taket fanns ett takräcke och en förlängning som håller masten ut från sidan av bilen. Med halva baksätet fällt arrangerades en bra radioplats på kvarvarande baksäte. Glasfibermasten som Göran har 12 m lång, lite längre längsta laget tycker han.

Kocken BYB var dagen till ära entledigad, och utbytesmenyn bestod av frallor med ost och skinka samt Karins lasagne till lunch.Runt tretiden hade de flesta deltagarna lämnat klubben och RSE och Opw fortsatte aktiviteterna fram till ca 17.30.Det enda man kan beklaga var att så många medlemmar missade denna trevliga sammankomst och man kan tipsa om att medverka nästa gång. För det blir det väl?

Vi som var på plats: OPW, BYB, RSE, ATX, AHL, UZ samt en radiointresserad från Henån.
Rapporterat av OPW.

AHLs nödsambandsbil.