5-bandsantenn

Planerna för en fembandare kom efter jag hade provat en dipol för 20 meter. Ja skall sanningen fram hade HYG några år tidigare yxat till en 6/10/2 meters multidipol som funkade fint. En antenn för 20 meter var det jag hade plats med som längst i trädgården, ja dvs om man passerar grannens gård oxo….

Min granne ännu lite längre bort hade sagt ok om att fästa en tamp i hans staket. På nätet hittade jag en excellent ritning över en antenn som skulle funka på 80/40/20/25/10. Mja, fram med miniräknare och kalkylera om till 20/17/15/10/6. Fortfarande fem band, men skulle det funka. 80/40 var ju borta?

Bygget av antennen började på en bilverkstad nära dig… Med en skärbräda från IKEA, ett VP-rör från biltema samt en FK1,5 från nån elfirma, troligen Rylanders. VP-röret kapades i lämpliga längder och borrades med antalet hål för att trä kabeln igenom. FK:n klipps i lämpliga längder, dvs f/300000*0,98+5cm. 5cm för avslutningsknut. Låser kabeln med en stripe diagonalt framför och bakom in/utgångshålet i vp-röret som låser kabeln riktigt bra


Att bygga antenn tar längre tid än man kan tro. Detta tog två kvällar, Men nu skall antennen provas. -Inomhus. Ja va tusan de är ju kallt ute! Antennen spändes upp i klubblokalen och swr-metern fick jobba. Döm om vår förvåning att det var ytters små justeringar som ställde till riktigt stora förändringar. Och inte på just ett band utan flera. Detta har jag allt blivit varnad för, så det visste vi om. Den stora frågan var mer, vad händer med antennen när den kommer ut.

Är bild. Resonanspunkterna

Här ligger vi inte riktigt i resonans, men här vill vi köra…

 

 

 

 

 

 

Och det vet vi nu. Inte så mycket faktiskt. Något eller några band hade resonansfrekvensen flyttat sig. Annars var den bra. Vi justerade något, men då försvann ett band helt. Vi fick resonera lite som ”rör inte i det som fungerar”. Nu har vi justerat, spänt upp, låst trådar och matat in feedern, så nu är det bara att köra.
Vi använde oss vid monteringen och slutjusteringen av klubbens nya instrument. Detta var lättanvänt och överskådligt. här såg man snabbt alla band och hur antennen låg till. I mitt fall ligger inte alla band som dom ska, men jag är nöjd ändå. Och lite som det är på Oscarsgalan, vill jag tacka UZ för bygge, hjälp och trevligt sällskap och BYB för glada hejarop, knytning av knopar och annan nyttig hjälp samt ZEM som kom med instrumentet och snabbutbildningen!
73 de OPW

EN VECKA SENARE

sitter man med ett spanskt diplom, hopkört på 20/17 meter. Nu var det bara 5 av nio stationer som skulle köras för att få silverdiplomet, men det gjordes. Vidare hördes Gibraltar, Sydafrika, Canada Nigeria mfl på samma band. Men man undrar hur den går på 15/10/6 meter. Tror inte det är något vidare condx där just nu.
Snart blir det en ny antenn, med de fina instrumentet så…..