ZEM Lafayette-story

”Anders har bett mig berätta om mera om HE-20T och Lafayette, här några rader:

 Lafayette HE-20T var en storsäljare. Robust och pålitlig. Plats för 12 par kristaller. VFO mottagningen var populär innan stationer med frekvenssyntes för mottagning slog igenom på marknaden. Dessutom levererades HE-20T med inbyggt nätaggregat för 220 volt, förutom 12 volt funktion. Byte av trafo från 117 volt gjordes till en början i Sverige. Det krävdes ingen S-märkning för radiosändare, ansågs det. 

Lafayette Radio Electronics kontor i Syossett på Long Island NY besökte jag flera gånger under min tid på Svenska Lafayette Radio AB. All produktion skedde i Japan på företaget Cybernet Electronics Corp., vilka jag också hade anledning att förhandla med på plats i Tokyo. Produkterna skeppades direkt därifrån till Sverige men fakturerades av USA-bolaget. Svenska Lafayette var och är ett helt fristående, svenskägt bolag som fick tillåtelse att använda Lafayette i sitt firmanamn.

Företaget etablerades i Lysekil för 60 år sedan och jag sommarjobbade ibland med att installera HE-20T, speciellt på fiskefartyg. Någon gång runt 1970 såldes Svenska Lafayette vidare till ny ägare i Göteborg. Det var där som jag var jag anställd som marknadsansvarig under några intensiva år. Första tiden i lokaler vid Importgatan på Hisingen, senare i egen fastighet i Gamlestaden nära Bellevue. Det finns mycket mer att berätta om den tiden med Lafayette och PR-radion – vid något passande tillfälle.

Den ena bilden visar Svenska Lafayette i byggnaden på Hisingen. På den andra bilden syns en del produkter för kommersiell användning, placerade i en monter på en av de många mässor där vi ställde ut under de åren.

73, Hans-Christian SM6ZEM”