PANTAMERA

Efter gårdagens möte, där det beslutades att köpa en ny Yaesu rotor, tömde jag även av tomburkarna. Under dagens lunch slogs burkar från medlemmar som ar varit här och lämnat (Bil & Motor), med de som fanns på klubben och de som blivit samlade på jobbet. Resultatet: en full säck med burkar och ta mig tusan en säck med plastflaskor. Detta ger oss 400 kronor till klubbkassan. Bra jobbat gubbar…
Tar i fortsättningen gladeligen emot plastflaskor och pantburkar. Både Tyska och svenska burkar går bra.   /OPW

ZEM Lafayette-story

”Anders har bett mig berätta om mera om HE-20T och Lafayette, här några rader:

 Lafayette HE-20T var en storsäljare. Robust och pålitlig. Plats för 12 par kristaller. VFO mottagningen var populär innan stationer med frekvenssyntes för mottagning slog igenom på marknaden. Dessutom levererades HE-20T med inbyggt nätaggregat för 220 volt, förutom 12 volt funktion. Byte av trafo från 117 volt gjordes till en början i Sverige. Det krävdes ingen S-märkning för radiosändare, ansågs det. 

Lafayette Radio Electronics kontor i Syossett på Long Island NY besökte jag flera gånger under min tid på Svenska Lafayette Radio AB. All produktion skedde i Japan på företaget Cybernet Electronics Corp., vilka jag också hade anledning att förhandla med på plats i Tokyo. Produkterna skeppades direkt därifrån till Sverige men fakturerades av USA-bolaget. Svenska Lafayette var och är ett helt fristående, svenskägt bolag som fick tillåtelse att använda Lafayette i sitt firmanamn.

Företaget etablerades i Lysekil för 60 år sedan och jag sommarjobbade ibland med att installera HE-20T, speciellt på fiskefartyg. Någon gång runt 1970 såldes Svenska Lafayette vidare till ny ägare i Göteborg. Det var där som jag var jag anställd som marknadsansvarig under några intensiva år. Första tiden i lokaler vid Importgatan på Hisingen, senare i egen fastighet i Gamlestaden nära Bellevue. Det finns mycket mer att berätta om den tiden med Lafayette och PR-radion – vid något passande tillfälle.

Den ena bilden visar Svenska Lafayette i byggnaden på Hisingen. På den andra bilden syns en del produkter för kommersiell användning, placerade i en monter på en av de många mässor där vi ställde ut under de åren.

73, Hans-Christian SM6ZEM”

 

MEDLEMSMÖTE

Hej klubbkamrater så här mitt i sommaren !

På grund av att våran rotor i östra masten har gått sönder så måste vi köpa in en ny.
Felsökning har gjorts och konstaterats att felet är i rotorn uppe i masten tyvärr.
Vi i styrelsen kallar därför er till ett medlemsmöte .Är vädret fint så kan vi förhoppningsvis vara utomhus då. Platsen för mötet kanske kommer att ändras ,men detta meddelas i så fall innan via mail och SMS då det blir aktuellt.
Kallelse till medlemsmöte Lysekils Sändareamatörer :
När ?: Onsdag 8 Juli kl 18.00 Var ?: Klubblokalen M8.
Dagordning medlemsmöte LSA 2020 – 07 – 08
1. Mötets öppnande
2. Val av mötets a). ordförande b).sekreterare.
3. Beslut om inköp av ny rotor (och omkostnader för montering).
4. Information om flytt av våran repeater Ru8 QTH.
5. Övrig information,synpunkter,frågor och förslag utan beslutskaraktär.
6. Mötet avslutas.
Varmt välkomna. Och fortsatt  trevlig och skön sommar. Vi ses !
73 de styrelsen

144MHz-operatörsplats

Vår operatörsplats på sk6if 144mhz har utrustats med mottagningsPA i masten och en så kallad sequencer inne vid operatörplatsen. Till detta har rse ett slutsteg på 200 watt som ska försörja de två Vårgårda 9 elements antennerna med härligt power. Som det syns på bilden har vi monterat in ett extra hyllplan och på detta sett från vänster till höger : sequencer, SWR/powermeter och slutsteget. Azz har lagt ner sitt anletes svett i att göra kablage i lagom längder med Niklas-kopplingar mellan samtliga enheter. Han har också skänkt både kablage och kontakter till denna installation. Nästa installation kommer att vara 70 cm delen och är förhoppningsvis färdigt till 70 testen. Mer info om detta vid senare tillfälle.

sju tre OPW

 

Lafayette och Kraco


Lafayette Radio Electronics Corporation var en amerikansk radio och elektroniktillverkare och återförsäljare från cirka 1931 till 1981. Med huvudkontor i Syosset, New York , det sålde  radioapparater, amatörradioutrustning, medborgarbandet (CB radio) och kommunikationsutrustning, elektroniska komponenter och verktyg via butiker och via postorder. (info via Wikipedia.)
Lafayette har varit duktiga på att göra mottagare. Från 1960-talet HA-23 för exempel, en fyrbandsmottagare med 8 rör, mellan frekvenserna 0,55-30 MHz AM/SSB/CW. Även VHF-mottagare tillverkades, bla  flygradiomottagare. Privatradioepoken var stor minns jag på 70/80 talet. Se olika TX/RX på
http://rigpix.com/lafayette/lafayette.htm

Klubben har fått till skänks av en fd arbetskamrat till mig en HE-20T basstation, två Dyna-Com 3b samt en Kraco 2430 mobolstation.

 

 

SAC 2019

Micke PPF skickade mig idag diplomet som vi körde ihop förra året på SAC. Jag vet att det finns fler i klubben som körde testen och säkert placerade sig bättre än oss. Här är iallafall diplomet som vi körde ihop och kul att klubben var med på detta.
Lite trist är det att vi fick vara med i Alla Band och High Power trots att vi endast körde 20 meter och 100 wattar!

Läs mer

CORONABIDRAGET

LNJ myntade coronabidtaget, och jag känner jag måste rapportera och tacka allmänt för responsen. LNJ pyntade in 1000 kronor för uteblivna intäkter i Maj. ZEM följde efter också med en tusing! Sen kunde inte ZEM vara med på Dunderträffen, vårens enda sammankomst, och la in ytterligare 1000 kronor. Jag själv skänkte N-kontakter och kommissionen från tradera för en månad. PPF skänkte 6 antenner för försäljning, av dom är en såld till YWJ. Allt korvbröd på Dunderträffen skänktes av BYB och RSE, och träffen genererade 1320:- plus några sålda SK6IF-dekaler. TACK för alla bidrag!
//OPW