PREMIÄR

Yaesu 991, senaste tillskottet i klubbens rigarsenal. Riggen är inköpt från LNJ som begagnad. Vår 897:a är pensionerad och såld. Igår, första tisdagen i månaden, var premiären på tvåmeterstesten. Med manualen igång på datorn körde vi test och gjorde justeringar under resans gång. Allt funkade ju inte klockrent med en gång, men slutsteg och mast-pa gick precis som de skulle. Själva testomgången var slut strax efter tio, då vi upplevde tystnaden. Hos SSA har testroboten havererat och poängen visas inte på hemsidan och då ej troligen rätt placering.

Nästa vecka är det 70-test och vi får lära oss mer om denna rig. Summerat verkar den både bra och trevlig. Det är dock mycket mjukvaruknappinställningar, men hittar vi grunden skall vi nog komma överens. Under gårdagens test var stationen bemannad med OPW, AZZ och BYB.
/OPW

Repeatern nere

Under söndagen den 4 juli kommer r0 och eventuellt hela det repetersystemet i norra Bohuslän att vara nere på grund av underhållsarbeten, dock bör systemet vara igång på eftermiddagen igen.

SOMMARBULLETINER

Nu har vi kört vårens sista SSA-bulletin från Öland. Men under uppehållet så kommer SK7SSA att fortsätta att köra ev lokala QTC med tillhörande incheckningar. Detta kommer då att få mera karaktären av en ring. Vi kör alltså varje söndags morgon, oavsett om det finns någon bulletin från SSA.

Själv kommer jag att börja köra en repris av förra årets Repeaterskola. Det blir några korta lektioner varje söndag det inte är någon bulle. För er som vill lära er grunderna inom SvxLink så är detta ett ypperligt tillfälle.

Just nu är det inte alla SvxLink-anslutna repeatrar som har lagt in 24070. Vi har inte velat konkurrera med SK2SSA, men nu under uppehållet så kan det kanske vara trevligt att få lyssnare även från övriga noder. Om inte sysop har lagt till talgruppen, så går det alltid som vanlig användare att manuellt aktivera denna talgrupp. Enklast slår man då med DTMF kommandot 9424070#. 

Vid sidan av Ölands 4 repeatrar och SvxLink talgrupp 24070 så kan man även lyssna och delta via:

  • EchoLink SK7RFL-R
  • DMR talgrupp 240721
  • Vi börjar redan 08:45 och tar förhandsincheckningar. 
  • Läs mera här:

Väl mött i sommar!
Peter/SM5GXQ

S Ö K E S !

Utvalda

Klubben söker tre saker. Kanske någon medlem har liggande till skänks, eller för billig penning:

* Dataskärm, 20-24″
* Yaesu FT 7800/7900 –Införskaffad
* Hopfällbart bord typ IKEA

PENSION

Nu har vår Yaesu FT-897d tagit pension och blivit ersatt av den nya begagnade FT-991, från LNJ.
Det visade sig att det var PlugnPlay, dvs bara att flytta över alla kablage från mast-Pa och Seqvensers och så var man igång…..någorlunda. Nu skall man lära sig riggen också. Menyerna är fler, men förhoppningsvis logiska. UZ och AZZ kopplade upp och testade under veckans arbetskväll. 897 ligger nu ute till försäljning.

Vi kommer att fortsätta vår traderaresa när jag har fått koll på det som jag inte har så mycket kunskap om.

NYA MEDLEMMAR

Nu under senare delen av våren har det tillkommit tre nya medlemmar till föreningen. Anders HBI var först att göra ett återinträdande. Anders bor på Skaftö.
Ytterligare en Skaftörepresentant sökte in till oss, detta var Bengt SM6LOO, han håller till på Grundsund.
Sedan har det tillkommit en nyexaminerad signal. SA6RTD, Rolf, hemmahörande i Uddevalla. Rolf var en av de som hälsade på oss i lokalen när vi hade öppet hus i februari -20.

Samtliga hälsas välkomna till SK6IF, just nu med låg klubbaktivitet. Men vi hoppas på hösten!
-OPW

SAXAT – RADIOKURS DIGITALT

Distanskurs i Amatörradio.
Södertörns Radioamatörer planerar en certifikatkurs i höst.
Den är tänkt att bli på distans via Jitsi.
Beroende på coronaläget kan det också bli någon fysisk träff i klubbstugan för experiment på
Gålö eller Haninge för de som har möjlighet till detta.
Tidpunkt, vardagskvällar via Jitsi, typiskt en kväll per vecka. Beräknad star i september. Mera
info via: www.sk0qo.se.
Litteratur: SSA utbildningspaket. Koncept och trafikhandbog som kan köpas från SSAhamshop eller laddas ner gratis via ssa.se.
Vi startar kursen vid tillräckligt antal deltagare, samtidigt är det begränsat antal deltagare.
Deltagare från hela landet kan delta.
Anmäl dit intresse för kursen så vi kan lägga upp och planera den.
Obs inget bindande, kurs@sk0qo.se.
Södertörns Radioamatörer – SK0QO.