Västra Masten

Åhhhså vackert!
Fredag em, AZZ, UZ och OPW demonterar vajerantennen, klipper loss kablaget och inväntar kranbilen som skall fälla masten. AZZ fixar kontakterna till nya rotorn. Kranbilen kommer och masten blir liggande som den ska. 6-meters antennen demonteras och ställs i hallen. Klart för idag.

Lördag morgon. Fint väder, dock lite blåsigt. Montering av ytterligare en 9-elementare samt stackningskablage. De är en del mickel med det här. Omdragning av kablaget från antennerna och nedöver. Rotorplattan demonterad och omborrad för att passa vår nya Yaesu-1000 rotor. OPW, AZZ och UZ får förstärkning av ZEM och RSE. Efter sex timmars arbete är kranbilen på plats och vi får rest masten igen. Dock har vi inte satt fast kabeln permanent än. Vi pratar också om att montera  ett par sloop-antenner i befintlig kabel, såsom TFA gjorde en gång i tiden. Dessa trådar är sen en tid tillbaka borta.

Tyvärr hinner vi inte att få kablaget på plats för 70-testen, så den testen får vi hoppa över. En trevlig dag igen bland radiogubbarna, tyvärr saknade vi några, men de kommer nog när östra masten skall upp.

OPW

OPW UPPDATERAR KLUBBENS 897:A

Klubbens uppdatering av klubbstationen med den nyinköpta rotorn och besluten på stackade 9-elementare för två meter samt en ny mast för kortvåg/50 MHz slår OPW ett slag för själva radion. 
Vi har ju tidigare satt in ett cw-filter som gör gott på cw-delen. Denna gången är det SSB-delen som kommer att få ett filter. Ett Yaesu YF122S. Filtret har fått fina recensioner på nätet och stämmer detta kommer vi säkert att köra en station till på testerna 🙂
OPW bekostar filtret så det inte belastar klubben. Räknar med att montera filtret på tisdag då det är 70-test. Hoppas vi hörs!
-OPW

5-bandsantenn

Planerna för en fembandare kom efter jag hade provat en dipol för 20 meter. Ja skall sanningen fram hade HYG några år tidigare yxat till en 6/10/2 meters multidipol som funkade fint. En antenn för 20 meter var det jag hade plats med som längst i trädgården, ja dvs om man passerar grannens gård oxo….

Min granne ännu lite längre bort hade sagt ok om att fästa en tamp i hans staket. På nätet hittade jag en excellent ritning över en antenn som skulle funka på 80/40/20/25/10. Mja, fram med miniräknare och kalkylera om till 20/17/15/10/6. Fortfarande fem band, men skulle det funka. 80/40 var ju borta?

Bygget av antennen började på en bilverkstad nära dig… Med en skärbräda från IKEA, ett VP-rör från biltema samt en FK1,5 från nån elfirma, troligen Rylanders. VP-röret kapades i lämpliga längder och borrades med antalet hål för att trä kabeln igenom. FK:n klipps i lämpliga längder, dvs f/300000*0,98+5cm. 5cm för avslutningsknut. Låser kabeln med en stripe diagonalt framför och bakom in/utgångshålet i vp-röret som låser kabeln riktigt bra


Att bygga antenn tar längre tid än man kan tro. Detta tog två kvällar, Men nu skall antennen provas. -Inomhus. Ja va tusan de är ju kallt ute! Antennen spändes upp i klubblokalen och swr-metern fick jobba. Döm om vår förvåning att det var ytters små justeringar som ställde till riktigt stora förändringar. Och inte på just ett band utan flera. Detta har jag allt blivit varnad för, så det visste vi om. Den stora frågan var mer, vad händer med antennen när den kommer ut.

Är bild. Resonanspunkterna

Här ligger vi inte riktigt i resonans, men här vill vi köra…

 

 

 

 

 

 

Och det vet vi nu. Inte så mycket faktiskt. Något eller några band hade resonansfrekvensen flyttat sig. Annars var den bra. Vi justerade något, men då försvann ett band helt. Vi fick resonera lite som ”rör inte i det som fungerar”. Nu har vi justerat, spänt upp, låst trådar och matat in feedern, så nu är det bara att köra.
Vi använde oss vid monteringen och slutjusteringen av klubbens nya instrument. Detta var lättanvänt och överskådligt. här såg man snabbt alla band och hur antennen låg till. I mitt fall ligger inte alla band som dom ska, men jag är nöjd ändå. Och lite som det är på Oscarsgalan, vill jag tacka UZ för bygge, hjälp och trevligt sällskap och BYB för glada hejarop, knytning av knopar och annan nyttig hjälp samt ZEM som kom med instrumentet och snabbutbildningen!
73 de OPW

EN VECKA SENARE

sitter man med ett spanskt diplom, hopkört på 20/17 meter. Nu var det bara 5 av nio stationer som skulle köras för att få silverdiplomet, men det gjordes. Vidare hördes Gibraltar, Sydafrika, Canada Nigeria mfl på samma band. Men man undrar hur den går på 15/10/6 meter. Tror inte det är något vidare condx där just nu.
Snart blir det en ny antenn, med de fina instrumentet så…..

JULTALLRIK

rsz_img_20161218_111803 rsz_img_20161218_132752 rsz_1img_20161218_132621

 

 

 

 

Sedvanlig jultallrik för medlemmar den 19/12 för ynka 50:-.

Anmälan senast fredag 16/12, till  anders@elghs.net.

För er trevnad har OPW och UZ idag handlat och storstädat klubben. Välkomna på jultallriken!

 

 

Militärhistoria

Måndagens träff belägen på torpet strax utanför Lysekil besöktes av endast sex radioamatörer från klubben.( DBZ, UZ, OPU, OPW, AHL, HYG)
Med stor entusiasm berättar kvällens konferenciär Bo Starmark  om Tysklands invasion  av Norge, och att inte förglömma Danmark. Tyska flottans förflyttning från Tyskland jämte svenskt vatten och norr ut, och om de engelska ubåtarna, som lurpassade i och utanför Sveriges gräns.img_20161205_200327

Huvudtemat var emellertid de två tyska fraktbåtarna Antares och Amasis. Dessa blev torpederade i vattnet runt Bonden/Tovas ungar strax SV om Lysekil. Under nästan tre timmar inkl fika höll Bosse igång. Vid nio tackade vi Bosse för den intressanta historielektionen och hoppas att vi kan göra en liknande träff längre fram.
För de som vill få lite inblick i ämnet kan titta på länken.

http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=863img_20161205_185256

F.C.O. 2.0.1.6. Klubbmästerskapet på HF

no1Trots idoga försök att få medlemmarna att tävla mot varandra på oktober-månads SSA MT SSB är intresset svalt. Dock finns det några som sätter äran på spel!
Årets klubbmästerskap har gett en vinnare, trots schabbel med loggen knep OPW förstaplatsen i år igen. På god andraplats kom RSE. Prisutdelning kommer att ske under hösten.
Vi tävlar igen i oktober 2017, så ni har låååång tid på er att träna!no2

CQ från Oscars

Oscars besättning på lördagen under kulturveckan var OPW och AZZ. Från öppnandet kl 12,00 fick vi se en Pirat från Strömstad som underhöll barnen i 45 minuter. Ett föredrag om fotografering i en timme samt en längre vis-stund. Tyvärr var det betydligt färre spontanbesökare i år än tidigare år. ZEM, BYB och YWN var och besökte oss i montern. Kaffe och bulle från Kallbadhusets vänner smakade gott under eftermiddagen. På söndag träffas RSE i montern. Värd att besöka om tillfälle ges!oscars2016